Blog Post

Belgische overheid haalt CSRD-deadline niet

  • door Sara Desmidt
  • 04 sep, 2024

De CSRD-richtlijn verplicht bedrijven om vanaf 2024 te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Jammer genoeg haalde de Belgische overheid de deadline niet om deze richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.

In het voorjaar van 2024 kwam de deadline voor de eerste CRSD-rapportering in beeld. Ondernemingen die CSRD-rapporteringsplichtig zijn, moe(s)ten tijdig starten met de voorbereiding van deze verplichting.

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) biedt bedrijven een gestandaardiseerd kader om hun impact op milieu, maatschappij en governance (ESG) te meten en te communiceren. Door het bevorderen van transparantie helpt CSRD bedrijven hun verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties en stakeholders te informeren over hun duurzaamheidsinspanningen. Dit bevordert vertrouwen en loyaliteit bij klanten, investeerders en andere belanghebbenden. Bovendien stimuleert het concurrentievermogen en innovatie.

Welke bedrijven komen in het vizier?

  • Ben je een beursgenoteerd (groot) bedrijf of een onderneming van openbaar belang? Dan geldt een rapportering in 2025 over boekjaar 2024
  • Ben je een groot bedrijf (netto-omzet > 50 miljoen euro en/of balanstotaal > 25 miljoen euro en/of > 250 werknemers)? Hou dan rekening met een rapportering in 2026 over boekjaar 2025
  • Ben je een beursgenoteerde kmo? In dit geval geldt een rapportering in 2027 over boekjaar 2026
  • Maak je (als kmo) deel uit van het ecosysteem (als leverancier, klant, partner,…) van een bedrijf uit de eerste drie categorieën? Dan worden jouw inspanningen mee opgenomen in hun rapportering

Complex identificatieproces van materialiteiten

Het identificatieproces van materialiteiten in het kader van CSRD-duurzaamheidsrapportering voor bedrijven omvat het grondig analyseren van interne en externe factoren om de belangrijkste duurzaamheidskwesties te bepalen die van invloed zijn op het bedrijf en zijn stakeholders. Dit omvat het in kaart brengen van milieukwesties, sociale impact en governance-praktijken die relevant zijn voor de bedrijfsvoering en belanghebbenden, om vervolgens gerichte strategieën te ontwikkelen om deze aan te pakken.

Het volledige identificatieproces van deze materialiteiten - inclusief de omzetting ervan in acties en processen met KPI's van aantoonbare data – is zowel tijdrovend als complex. Deze cyclus kan zes tot acht maanden in beslag nemen.

Deadline juli 2024 niet gehaald

Meer dan 2.000 Belgische ondernemingen zullen langer dan voorzien moeten wachten op een definitief draaiboek om te rapporteren over hoe duurzaam hun activiteiten zijn en welke inspanningen ze doen om dat te verbeteren. De reden? De federale regering in ons land heeft de deadline van 6 juli 2024 (om de Europese CRSD-richtlijn om te zetten in nationale wetgeving) niet gehaald. Als gevolg hiervan moe(s)ten Belgische bedrijven voorlopig blijven rapporteren volgens de bestaande nationale richtlijnen in plaats van de nieuwe Europese standaarden.

Deze situatie zorgt voor heel wat onzekerheid bij Belgische bedrijven, aangezien ze moesten blijven voldoen aan de huidige normen terwijl ze zich voorbereiden op de strengere eisen die later van kracht zullen worden. Vooral over de controle op de nieuwe duurzaamheidsrapporten blijft er onduidelijkheid bestaan. In het voorontwerp van de wet werd beslist dat de verslagen de eerste drie jaar gecontroleerd moeten worden door een revisor, daarna zouden andere partijen zoals bijvoorbeeld een accountant dat ook kunnen doen.

Dat de Belgische CSRD-wet uitblijft, betekent niet dat bedrijven helemaal blind varen wat betreft hun groene rapportering. De Belgische overheid werkt alleszins aan een plan om de nieuwe wetgeving zo snel mogelijk te implementeren, maar erkent dat er aanzienlijke uitdagingen zijn.


door Sarah Desmidt 6 februari 2025
Om kmo's te ondersteunen bij het verzamelen en delen van hun duurzaamheidsgegevens, lanceren Febelfin en Isabel een innovatief digitaal platform. Dit platform biedt een uniforme, veilige en eenvoudige manier om ESG-gegevens (Environmental, Social & Governance) te rapporteren.
door Sarah Desmidt 5 februari 2025
Veel ondernemers denken dat een lage prijs hun een concurrentievoordeel geeft. Maar wist je dat te goedkoop zijn net het tegenovergestelde effect kan hebben? Klanten associëren prijs vaak met kwaliteit. Een te lage prijs kan argwaan wekken: “Wat is er mis met dit product?” of “Waarom is deze dienst zo goedkoop?”
door Sarah Sara Desmidt 17 januari 2025
Een nieuwe locatie kiezen voor een bedrijfsmagazijn is een strategische beslissing die directe impact heeft op de efficiëntie en groei van je onderneming. Het juiste magazijn zorgt niet alleen voor een betere logistiek, maar helpt ook kosten te besparen en je klanten sneller te bedienen.
door Sarah Desmidt 15 januari 2025
De VSME-standaard, een nieuw vrijwillig raamwerk voor duurzaamheidsrapportering, wordt in 2025 officieel gelanceerd. Deze tool is speciaal ontworpen om kmo’s te ondersteunen bij het rapporteren van hun duurzaamheidsinspanningen.
door Sara Desmidt 20 september 2024

Uit een onderzoek van SD Worx blijkt dat ongeveer de helft van de Belgische kmo’s bedrijfswagens aanbiedt aan hun medewerkers. Deze voertuigen worden vooral ingezet als functiewagens, voornamelijk voor het bezoeken van klanten. Bedrijven met minder dan drie wagens vormen de meerderheid, maar grotere organisaties hebben er vaak meer. Vooral in Brussel en Wallonië worden bedrijfswagens vaker ingezet voor klantenbezoek.

De kosten voor het beschikbaar stellen van bedrijfswagens zijn de afgelopen drie jaar met gemiddeld 30% gestegen, vooral door hogere leasekosten van elektrische wagens. Ondanks deze inspanningen om het wagenpark milieuvriendelijker te maken, blijft het aandeel elektrische en hybride voertuigen stabiel. Momenteel bestaat 14% van de bedrijfswagens uit elektrische voertuigen en 28% uit hybride, terwijl de meerderheid nog steeds fossiele brandstoffen gebruikt. Kmo's verwachten echter niet dat dit aandeel op korte termijn veel zal toenemen.

door Sara Desmidt 12 september 2024
Vanaf 1 januari 2025 wijzigt de quasi-immuniteit van hulppersonen, zoals freelancers en onderaannemers. Wat moet je als ondernemer hierover weten?
door Sara Desmidt 6 september 2024
In een onderneming die nieuwe klanten aantrekt, extra omzet genereert en nieuwe medewerkers aanwerft, moet u als werkgever rekening houden met bijkomende verplichtingen. We zetten de belangrijkste actiepunten op een rijtje.
door Sara Desmidt 4 september 2024
De Europese Unie zet met de Richtlijn 2023/970 een belangrijke stap in de richting van gelijke verloning voor mannen en vrouwen. Verloningstransparantie en handhavingsmechanismen om de loonkloof te dichten staan centraal. Voor ondernemers betekent dit een aantal nieuwe verplichtingen en kansen binnen het kader van ESG (Environmental, Social, Governance).
door Sara Desmidt 4 september 2024
Hoe benut jouw accountant het volledige potentieel van zijn kantoor? Hoe rendabel is elke klant waaraan hij en zijn medewerkers diensten verlenen? Rentabiliteitsrapportages zijn hier een belangrijke tool.
door Sara Desmidt 4 september 2024
Met een correct opgestelde klantenofferte bouw je als ondernemer vertrouwen en transparantie op met je klanten. Een duidelijk document voorkomt immers misverstanden en zorgt voor heldere afspraken. Benieuwd naar enkele praktische tips?
Show More
Share by: