Blog Post

Hoe berekent jouw accountant de rentabiliteit van zijn kantoor? Een blik achter de schermen…

  • door Sara Desmidt
  • 04 sep, 2024

Hoe benut jouw accountant het volledige potentieel van zijn kantoor? Hoe rendabel is elke klant waaraan hij en zijn medewerkers diensten verlenen? Rentabiliteitsrapportages zijn hier een belangrijke tool.

Als gedreven ondernemer doe je wellicht een beroep op een accountant om jouw boekhouding en financiële administratie op orde te houden. Een ervaren fiscaal adviseur is goud waard. Maar hoe benut hij zelf het volledige potentieel van zijn kantoor? Hoe meet hij de winstgevendheid van klanten waaraan hij en zijn medewerkers diensten verlenen?

Voor elke accountant is het essentieel om een helder en gedetailleerd inzicht te hebben in de winstgevendheid van de werkzaamheden. Rentabiliteitsrapportages spelen hierbij een cruciale rol. Deze rapportages verschaffen niet alleen inzicht in de prestaties van klanten, maar helpen ook bij het evalueren van de interne efficiëntie van het accountantskantoor zelf.

Het belang van rentabiliteitsrapportages

Voor het opstellen van rentabiliteitsrapportages baseert jouw accountant zich op een gedetailleerde analyse van de inkomsten en kosten die gelinkt zijn aan het werk dat hij voor verschillende klanten en projecten uitvoert. Door de gepresteerde uren, gehanteerde tarieven, directe en indirecte kosten en de gegenereerde opbrengsten nauwkeurig te registreren, berekent hij wat de nettobijdrage van elke klant aan de totale winst van zijn kantoor is. Zo meet hij niet alleen de winstgevendheid per klant, maar ontdekt hij ook kansen om doelgerichter aan de slag te gaan. Hij wijst schaarse middelen efficiënter toe, bespaart tijd en kosten en krijgt waardevolle informatie aangereikt voor het voeren van onderhandelingen met klanten over tarieven en het bespreken van mogelijke prijsaanpassingen.

Ook belangrijk: rentabiliteitsrapportages helpen hem bij het identificeren van knelpunten in zijn dienstverlening. Als een bepaald type dienst of forfait onvoldoende winst oplevert, kan dit een signaal zijn dat hij iets moet veranderen. Denk bijvoorbeeld aan een aangepaste prijszetting van diensten, de manier waarop hij een dienst levert of de efficiëntie van zijn medewerkers die aan het project werken.

Belangrijke inzichten uit een rentabiliteitsanalyse

We zetten drie belangrijke inzichten in de kijker waarmee jouw accountant aan de slag gaat:

Hoe is de rentabiliteit per klant opgebouwd?

  • Hoeveel bedraagt de huidige winst per klant én wat is zijn maximale potentieel?
  • Wat is het gemiddelde uurtarief voor een klant?
  • Wat is de gemiddelde tijd die een taak kost, van btw-aangifte tot het neerleggen van de jaarrekening?
  • Welke uitgevoerde taken vallen binnen en buiten de werkzaamheden van een forfait?
  • Hoeveel interne kosten (reistijd, brandstofkosten,…) heeft jouw accountant voor een klant gemaakt?

Op basis van antwoorden op deze vragen kan jouw accountant meer tijd en middelen besteden aan de meest winstgevende klanten en/of de samenwerking met minder rendabele klanten heroverwegen.

Wat zijn mogelijke oorzaken van een (te) lage rentabiliteit voor een klant?

  • Waar verliest jouw accountant tijd bij de behandeling van een klantendossier?
  • Welke taken nemen structureel meer tijd in beslag dan hij vooraf had ingepland?
  • Welke facturen zijn complexer geworden ten opzichte van vroeger?
  • Breng jij als klant jouw facturen nog op papier binnen, met het nodige (tijdrovende) opvolgwerk tot gevolg?
  • Vraag je als klant meer tijd omdat jouw bedrijf de voorbije jaren flink gegroeid is?

    Door een grondige analyse van deze elementen kan jouw accountant op een proactieve manier gerichte actiepunten formuleren, zoals het herzien van tarieven, het optimaliseren van interne processen of het verbeteren van zijn dienstverlening om de winstgevendheid te verhogen.

    Hoe scoren aangeboden forfaits of abonnementsformules?

    • Welke winst maakt jouw accountant per type abonnement of forfait dat hij zijn klanten aanbiedt?
    • Is deze marge voldoende hoog voor hem?
    • Ziet hij opvallende verschillen per klantensector?

    Het hanteren van forfaitaire tarieven voor bepaalde diensten – om op die manier klanten vooraf duidelijkheid te bieden over de kosten – is een interessante commerciële piste, maar vergt het nodige opvolgwerk qua rentabiliteitsanalyse. Zo slaagt jouw accountant er in om zijn forfaitaire tarieven aan te passen op basis van werkelijke kosten en verwachte winst, met een betere prijsstrategie (en uiteindelijk een gezondere financiële basis voor zijn kantoor) als resultaat.

    door Sarah Desmidt 6 februari 2025
    Om kmo's te ondersteunen bij het verzamelen en delen van hun duurzaamheidsgegevens, lanceren Febelfin en Isabel een innovatief digitaal platform. Dit platform biedt een uniforme, veilige en eenvoudige manier om ESG-gegevens (Environmental, Social & Governance) te rapporteren.
    door Sarah Desmidt 5 februari 2025
    Veel ondernemers denken dat een lage prijs hun een concurrentievoordeel geeft. Maar wist je dat te goedkoop zijn net het tegenovergestelde effect kan hebben? Klanten associëren prijs vaak met kwaliteit. Een te lage prijs kan argwaan wekken: “Wat is er mis met dit product?” of “Waarom is deze dienst zo goedkoop?”
    door Sarah Sara Desmidt 17 januari 2025
    Een nieuwe locatie kiezen voor een bedrijfsmagazijn is een strategische beslissing die directe impact heeft op de efficiëntie en groei van je onderneming. Het juiste magazijn zorgt niet alleen voor een betere logistiek, maar helpt ook kosten te besparen en je klanten sneller te bedienen.
    door Sarah Desmidt 15 januari 2025
    De VSME-standaard, een nieuw vrijwillig raamwerk voor duurzaamheidsrapportering, wordt in 2025 officieel gelanceerd. Deze tool is speciaal ontworpen om kmo’s te ondersteunen bij het rapporteren van hun duurzaamheidsinspanningen.
    door Sara Desmidt 20 september 2024

    Uit een onderzoek van SD Worx blijkt dat ongeveer de helft van de Belgische kmo’s bedrijfswagens aanbiedt aan hun medewerkers. Deze voertuigen worden vooral ingezet als functiewagens, voornamelijk voor het bezoeken van klanten. Bedrijven met minder dan drie wagens vormen de meerderheid, maar grotere organisaties hebben er vaak meer. Vooral in Brussel en Wallonië worden bedrijfswagens vaker ingezet voor klantenbezoek.

    De kosten voor het beschikbaar stellen van bedrijfswagens zijn de afgelopen drie jaar met gemiddeld 30% gestegen, vooral door hogere leasekosten van elektrische wagens. Ondanks deze inspanningen om het wagenpark milieuvriendelijker te maken, blijft het aandeel elektrische en hybride voertuigen stabiel. Momenteel bestaat 14% van de bedrijfswagens uit elektrische voertuigen en 28% uit hybride, terwijl de meerderheid nog steeds fossiele brandstoffen gebruikt. Kmo's verwachten echter niet dat dit aandeel op korte termijn veel zal toenemen.

    door Sara Desmidt 12 september 2024
    Vanaf 1 januari 2025 wijzigt de quasi-immuniteit van hulppersonen, zoals freelancers en onderaannemers. Wat moet je als ondernemer hierover weten?
    door Sara Desmidt 6 september 2024
    In een onderneming die nieuwe klanten aantrekt, extra omzet genereert en nieuwe medewerkers aanwerft, moet u als werkgever rekening houden met bijkomende verplichtingen. We zetten de belangrijkste actiepunten op een rijtje.
    door Sara Desmidt 4 september 2024
    De Europese Unie zet met de Richtlijn 2023/970 een belangrijke stap in de richting van gelijke verloning voor mannen en vrouwen. Verloningstransparantie en handhavingsmechanismen om de loonkloof te dichten staan centraal. Voor ondernemers betekent dit een aantal nieuwe verplichtingen en kansen binnen het kader van ESG (Environmental, Social, Governance).
    door Sara Desmidt 4 september 2024
    De CSRD-richtlijn verplicht bedrijven om vanaf 2024 te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Jammer genoeg haalde de Belgische overheid de deadline niet om deze richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.
    door Sara Desmidt 4 september 2024
    Met een correct opgestelde klantenofferte bouw je als ondernemer vertrouwen en transparantie op met je klanten. Een duidelijk document voorkomt immers misverstanden en zorgt voor heldere afspraken. Benieuwd naar enkele praktische tips?
    Show More
    Share by: