Onroerende verhuur: revolutie inzake BTW

  • door Sara Desmidt
  • 15 nov, 2018

Vanaf 1/1/2019 kan de verhuur van een professioneel vastgoed onderworpen worden aan BTW. Er wordt voorzien in een optioneel stelsel waarbij verhuurder en huurder er gezamenlijk kunnen voor kiezen om een overeenkomst inzake onroerende verhuur of terbeschikkingstelling van een gebouw al dan niet aan btw te onderwerpen.


Kenmerken

  • Vanaf 01/01/2019
  • Nieuwe gebouwen (nieuwbouw of vernieuwbouw) en eventueel de bijhorende terreinen
  • Langetermijn verhuur ( > 6 maanden) in professionele context
  • Optie voor de volledige duurtijd van de huurovereenkomst
  • Recuperatie van BTW op de gedane investeringen
  • Verlening herzieningstermijn naar 25 jaar
  • Normale waarde

Vanaf 1/01/19

Oorspronkelijk was voorzien dat het optiestelsel zou starten op 1 oktober 2018. Dit wordt echter uitgesteld tot 1 januari 2019.

Niettemin blijft de datum van 1 oktober 2018 van belang. De btw-optie kan enkel worden uitgeoefend t.a.v. nieuwe gebouwen op voorwaarde dat er op de oprichtingswerken van het gebouw of gedeelten ervan nooit btw opeisbaar is geworden vóór 1 oktober 2018.

Vóór 1 oktober 2018 mag er wel reeds btw opeisbaar geworden zijn ten aanzien van intellectuele handelingen zoals de diensten van architecten, landmeters, studiebureaus, enz. Vóór 1 oktober 2018 mogen er ook al afbraakwerken en werken met betrekking tot de grond uitgevoerd zijn.

Nieuwe gebouwen (nieuwbouw of vernieuwbouw) en eventueel de bijhorende terreinen

Het moet gaan om een nieuw opgericht gebouw, met inbegrip van fundamentele vernieuwbouw. De loutere renovatie van bestaande gebouwen is niet voldoende.
De aard van het gebouw (kantoorruimte, opslagruimte, productiehal,…) is niet van belang. Delen van het gebouw kunnen afzonderlijk met BTW verhuurd worden indien deze zelfstandig verhuurd en gebruikt kunnen worden. Een aparte toegankelijkheid is hierbij van belang.

Langetermijn verhuur ( > 6 maanden) in professionele context

De nieuw optionele btw-heffing voor de verhuur van professioneel vastgoed is enkel mogelijk in B2B context. De huurder moet de hoedanigheid van btw-plichtige hebben en het gebouw of het gedeelte ervan (uitsluitend) voor zijn economische activiteit gebruiken.
Er kan dus niet gekozen worden voor btw wanneer de huurder geen btw-plichtige is zoals bv. een openbare instelling wiens handelingen buiten btw blijven. Er kan evenmin voor btw gekozen worden wanneer het gebouw niet wordt gebruikt voor een economische activiteit zoals bv. een privaat gebruikte woning.

Optie voor de volledige duurtijd van de huurovereenkomst

De optie moet gezamenlijk door de professionele verhuurder en professionele huurder uitgeoefend worden en opgenomen worden in het huurcontract. Formeel zal de gezamenlijke optie uitgedrukt worden in een zgn. pro-fisco verklaring in de huurovereenkomst. Er is geen verdere notificatie aan de btw-administratie vereist.
De optie voor btw geldt voor de volledige duur van de huurovereenkomst.

Recuperatie van BTW op de gedane investeringen

Dankzij de btw-optie zal de verhuurder de btw op de oprichting, de verbouwing of de renovatie van het betrokken professioneel vastgoed onmiddellijk en integraal in aftrek kunnen brengen. Hij zal over de huurvergoedingen btw aanrekenen aan de huurder en die verschuldigde btw afdragen aan de Schatkist.
De huurder kan op zijn beurt de aangerekende btw volgens de normale regels in aftrek brengen (indien hij recht op aftrek heeft), waardoor deze maatregel voor de huurder eigenlijk budgetneutraal is.

Verlening herzieningstermijn naar 25 jaar

De herzieningstermijn van 15 jaar wordt verlengd naar 25 jaar indien het betrokken onroerend goed van bij de start of in de loop van de eerste 15 jaar wordt bestemd voor een optionele verhuur met BTW.

Normale waarde

Het bedrag van de huur hangt alleen af van de prijs in de overeenkomst van de partijen.
Om misbruiken tegen te gaan moet de maatstaf van heffing bij de verhuur met btw-optie minstens gelijk zijn aan de normale waarde zoals bepaald krachtens artikel 32 W.BTW ingeval volgende drie voorwaarden aanwezig zijn:
  • de huurvergoeding is lager dan de marktprijs
  • de huurder heeft geen volledig recht op aftrek van de verschuldigde btw
  • de huurder is met de verhuurder verbonden partij.
Bij “verbonden” partijen moet de aangerekende huurprijs dus marktconform zijn. Denk bijvoorbeeld aan de situaties als vennoot of bedrijfsleider van de vennootschap, een onderlinge rechtstreekse of onrechtstreekse controleverhouding in feite of in rechte, enz.

Kortetermijnverhuur: verplichte onderwerping aan BTW

Wanneer onroerende goederen voor een periode van niet meer dan 6 maanden worden verhuurd,zal de verhuur vanaf 1 januari 2019 verplicht aan btw onderworpen moeten worden.
We denken hierbij aan panden die verhuurd worden als pop-up winkels, bar, en dergelijke.

Versoepeling regeling opslagruimtes 

Tot op heden interpreteert de BTW-administratie deze uitzondering zeer strikt: de huurder mag het gehuurde gebouw uitsluitend voor opslag van goederen bestemmen, mits een tolerantie van maximaal 10% als kantoorruimte (ter uitbating van de opslagruimte).
Om het concurrentiële nadeel (op BTW-vlak) voor de logistieke sector weg te werken, wordt de optionele verhuur van opslagruimte met BTW vanaf 1 januari 2019 mogelijk gemaakt voor zowel bestaande als nieuwe gebouwen.
Vanaf 1 januari 2019 zullen alle gebouwen die hoofdzakelijk (meer dan 50%) als opslagruimte worden gebruikt, beschouwd worden als opslagruimte. M.a.w. de verhuur van een opslagruimte van goederen zal onder de btw vallen indien meer dan 50% procent van de oppervlakte of het volume gebruikt wordt voor die opslagdoeleinden. Voor het gedeelte dat niet wordt aangewend als opslagruimte, komt er een extra voorwaarde dat niet meer dan 10% van de ruimte in zijn geheel als verkoopruimte (winkel of commerciële ruimte) mag worden gebruikt.
De lopende huurovereenkomsten voor opslagruimtes die nu aan btw onderworpen zijn, blijven ook na 1 januari 2019 nog aan de btw te onderwerpen en dit tot het einde van de overeenkomst. Voor de daaropvolgende overeenkomst moeten verhuurder en huurder samen opteren voor de heffing van btw.
Bij nieuwe huurcontracten voor opslagruimtes na 1 januari 2019 zal men gebruik kunnen maken van de optieregeling.
door Sarah Desmidt 6 februari 2025
Om kmo's te ondersteunen bij het verzamelen en delen van hun duurzaamheidsgegevens, lanceren Febelfin en Isabel een innovatief digitaal platform. Dit platform biedt een uniforme, veilige en eenvoudige manier om ESG-gegevens (Environmental, Social & Governance) te rapporteren.
door Sarah Desmidt 5 februari 2025
Veel ondernemers denken dat een lage prijs hun een concurrentievoordeel geeft. Maar wist je dat te goedkoop zijn net het tegenovergestelde effect kan hebben? Klanten associëren prijs vaak met kwaliteit. Een te lage prijs kan argwaan wekken: “Wat is er mis met dit product?” of “Waarom is deze dienst zo goedkoop?”
door Sarah Sara Desmidt 17 januari 2025
Een nieuwe locatie kiezen voor een bedrijfsmagazijn is een strategische beslissing die directe impact heeft op de efficiëntie en groei van je onderneming. Het juiste magazijn zorgt niet alleen voor een betere logistiek, maar helpt ook kosten te besparen en je klanten sneller te bedienen.
door Sarah Desmidt 15 januari 2025
De VSME-standaard, een nieuw vrijwillig raamwerk voor duurzaamheidsrapportering, wordt in 2025 officieel gelanceerd. Deze tool is speciaal ontworpen om kmo’s te ondersteunen bij het rapporteren van hun duurzaamheidsinspanningen.
door Sara Desmidt 20 september 2024

Uit een onderzoek van SD Worx blijkt dat ongeveer de helft van de Belgische kmo’s bedrijfswagens aanbiedt aan hun medewerkers. Deze voertuigen worden vooral ingezet als functiewagens, voornamelijk voor het bezoeken van klanten. Bedrijven met minder dan drie wagens vormen de meerderheid, maar grotere organisaties hebben er vaak meer. Vooral in Brussel en Wallonië worden bedrijfswagens vaker ingezet voor klantenbezoek.

De kosten voor het beschikbaar stellen van bedrijfswagens zijn de afgelopen drie jaar met gemiddeld 30% gestegen, vooral door hogere leasekosten van elektrische wagens. Ondanks deze inspanningen om het wagenpark milieuvriendelijker te maken, blijft het aandeel elektrische en hybride voertuigen stabiel. Momenteel bestaat 14% van de bedrijfswagens uit elektrische voertuigen en 28% uit hybride, terwijl de meerderheid nog steeds fossiele brandstoffen gebruikt. Kmo's verwachten echter niet dat dit aandeel op korte termijn veel zal toenemen.

door Sara Desmidt 12 september 2024
Vanaf 1 januari 2025 wijzigt de quasi-immuniteit van hulppersonen, zoals freelancers en onderaannemers. Wat moet je als ondernemer hierover weten?
door Sara Desmidt 6 september 2024
In een onderneming die nieuwe klanten aantrekt, extra omzet genereert en nieuwe medewerkers aanwerft, moet u als werkgever rekening houden met bijkomende verplichtingen. We zetten de belangrijkste actiepunten op een rijtje.
door Sara Desmidt 4 september 2024
De Europese Unie zet met de Richtlijn 2023/970 een belangrijke stap in de richting van gelijke verloning voor mannen en vrouwen. Verloningstransparantie en handhavingsmechanismen om de loonkloof te dichten staan centraal. Voor ondernemers betekent dit een aantal nieuwe verplichtingen en kansen binnen het kader van ESG (Environmental, Social, Governance).
door Sara Desmidt 4 september 2024
Hoe benut jouw accountant het volledige potentieel van zijn kantoor? Hoe rendabel is elke klant waaraan hij en zijn medewerkers diensten verlenen? Rentabiliteitsrapportages zijn hier een belangrijke tool.
door Sara Desmidt 4 september 2024
De CSRD-richtlijn verplicht bedrijven om vanaf 2024 te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Jammer genoeg haalde de Belgische overheid de deadline niet om deze richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.
Show More