Blog Post

Uitbreiding inhoudingsplicht uitgesteld naar 2026

  • door Sara Desmidt
  • 17 jul, 2024

Op 1 juli 2024 was een uitbreiding van de inhoudingsplicht voorzien, waarbij u zou moeten nagaan of uw zelfstandig (onder)aannemer onbetaalde sociale bijdragen van meer dan 2.500 euro heeft. Deze maatregel wordt echter uitgesteld naar 2026. Wat houdt deze verplichting precies in?

Inhoudingsplicht: definitie

Een opdrachtgever of (onder)aannemer die activiteiten uitvoert (of laat uitvoeren) in onroerende staat, zoals bouwactiviteiten of schoonmaken, moet vóór het betalen van de facturen altijd nagaan of zijn (onder)aannemers fiscale en/of sociale schulden hebben. Wanneer er schulden zijn, zal hij namelijk niet de hele factuur mogen betalen. Hij zal dan een deel van het bedrag moeten inhouden en rechtstreeks doorstorten naar de overheid. Dit wordt ook wel inhoudingsplicht genoemd.

Ter verduidelijking: een opdrachtgever is iedereen die de opdracht geeft om tegen een prijs werken uit te voeren of te laten uitvoeren.

Wat zijn uw verplichtingen?

Als u de inhoudingsplicht niet toepast, kunt u mee aansprakelijk gesteld worden voor de schulden van uw (onder)aannemer en eventuele boetes krijgen.

Bij fiscale schulden

Merkt u dat de (onder)aannemer fiscale schulden heeft? Dan moet u 15% van het bedrag dat u hem verschuldigd bent (exclusief btw) inhouden en doorstorten naar de FOD Financiën.

Bij sociale schulden

Heeft de (onder)aannemer sociale schulden? Dit zijn schulden bij de RSZ voor werknemers. Dan moet u 35% van het bedrag dat u hem verschuldigd bent (exclusief btw) inhouden en doorstorten naar de RSZ.

Bij schulden sociale bijdragen als zelfstandige

In 2026 breidt de inhoudingsplicht uit naar de sociale bijdragen die de (onder)aannemer moet betalen. Als een (onder)aannemer onbetaalde sociale bijdragen heeft van meer dan 2.500 euro, dan moet u als professionele opdrachtgever of als aannemer 15% van de openstaande facturen inhouden en doorstorten aan het Rijkinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ).

Deze inhoudingsplicht is van toepassing op werken in onroerende staat, in de vleessector en bij bewakings- en toezichtdiensten. Sluit u een contract met een partij die actief is in een van deze sectoren, dan is er dus mogelijk een inhoudingsplicht als opdrachtgever.

Uitstel tot 2026

Normaal gezien ging deze uitbreiding van start vanaf 1 juli 2024. De maatregel wordt echter uitgesteld tot het register van werkende vennoten en helpers volledig uitgerold is.

Gelden er uitzonderingen op deze maatregel?

Ja, in bepaalde situaties is deze inhoudingsplicht voor de sociale bijdragen niet van toepassing:

voor particuliere opdrachtgevers;

wanneer de betalingstermijn voor de sociale bijdragen nog niet vervallen is;

wanneer er een afbetalingsplan werd opgemaakt dat correct wordt nageleefd;

als er ook RSZ-schulden of fiscale schulden zijn.

Sanctie bij niet-naleving

Leeft u de inhoudingsverplichting niet na? Dan kunt u mee worden aangesproken voor de openstaande schulden van uw (onder)aannemer. Bovendien zijn ook nog boetes mogelijk.

door Sarah Desmidt 6 februari 2025
Om kmo's te ondersteunen bij het verzamelen en delen van hun duurzaamheidsgegevens, lanceren Febelfin en Isabel een innovatief digitaal platform. Dit platform biedt een uniforme, veilige en eenvoudige manier om ESG-gegevens (Environmental, Social & Governance) te rapporteren.
door Sarah Desmidt 5 februari 2025
Veel ondernemers denken dat een lage prijs hun een concurrentievoordeel geeft. Maar wist je dat te goedkoop zijn net het tegenovergestelde effect kan hebben? Klanten associëren prijs vaak met kwaliteit. Een te lage prijs kan argwaan wekken: “Wat is er mis met dit product?” of “Waarom is deze dienst zo goedkoop?”
door Sarah Sara Desmidt 17 januari 2025
Een nieuwe locatie kiezen voor een bedrijfsmagazijn is een strategische beslissing die directe impact heeft op de efficiëntie en groei van je onderneming. Het juiste magazijn zorgt niet alleen voor een betere logistiek, maar helpt ook kosten te besparen en je klanten sneller te bedienen.
door Sarah Desmidt 15 januari 2025
De VSME-standaard, een nieuw vrijwillig raamwerk voor duurzaamheidsrapportering, wordt in 2025 officieel gelanceerd. Deze tool is speciaal ontworpen om kmo’s te ondersteunen bij het rapporteren van hun duurzaamheidsinspanningen.
door Sara Desmidt 20 september 2024

Uit een onderzoek van SD Worx blijkt dat ongeveer de helft van de Belgische kmo’s bedrijfswagens aanbiedt aan hun medewerkers. Deze voertuigen worden vooral ingezet als functiewagens, voornamelijk voor het bezoeken van klanten. Bedrijven met minder dan drie wagens vormen de meerderheid, maar grotere organisaties hebben er vaak meer. Vooral in Brussel en Wallonië worden bedrijfswagens vaker ingezet voor klantenbezoek.

De kosten voor het beschikbaar stellen van bedrijfswagens zijn de afgelopen drie jaar met gemiddeld 30% gestegen, vooral door hogere leasekosten van elektrische wagens. Ondanks deze inspanningen om het wagenpark milieuvriendelijker te maken, blijft het aandeel elektrische en hybride voertuigen stabiel. Momenteel bestaat 14% van de bedrijfswagens uit elektrische voertuigen en 28% uit hybride, terwijl de meerderheid nog steeds fossiele brandstoffen gebruikt. Kmo's verwachten echter niet dat dit aandeel op korte termijn veel zal toenemen.

door Sara Desmidt 12 september 2024
Vanaf 1 januari 2025 wijzigt de quasi-immuniteit van hulppersonen, zoals freelancers en onderaannemers. Wat moet je als ondernemer hierover weten?
door Sara Desmidt 6 september 2024
In een onderneming die nieuwe klanten aantrekt, extra omzet genereert en nieuwe medewerkers aanwerft, moet u als werkgever rekening houden met bijkomende verplichtingen. We zetten de belangrijkste actiepunten op een rijtje.
door Sara Desmidt 4 september 2024
De Europese Unie zet met de Richtlijn 2023/970 een belangrijke stap in de richting van gelijke verloning voor mannen en vrouwen. Verloningstransparantie en handhavingsmechanismen om de loonkloof te dichten staan centraal. Voor ondernemers betekent dit een aantal nieuwe verplichtingen en kansen binnen het kader van ESG (Environmental, Social, Governance).
door Sara Desmidt 4 september 2024
Hoe benut jouw accountant het volledige potentieel van zijn kantoor? Hoe rendabel is elke klant waaraan hij en zijn medewerkers diensten verlenen? Rentabiliteitsrapportages zijn hier een belangrijke tool.
door Sara Desmidt 4 september 2024
De CSRD-richtlijn verplicht bedrijven om vanaf 2024 te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Jammer genoeg haalde de Belgische overheid de deadline niet om deze richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.
Show More
Share by: