Het gebeurt regelmatig dat een bestuurder of aandeelhouder geld leent aan zijn vennootschap. Omgekeerd is het ook mogelijk dat de vennootschap geld aan de betrokken persoon uitleent. Bij een lening van onbepaalde duur spreken we van een rekening-courant.
Bij een vordering via rekening-courant zal op het uitstaande saldo interest verschuldigd zijn, net zoals bij een lening aan een derde partij. Om misbruiken te vermijden (een vennootschap die geen interest aanrekent of – in het omgekeerde geval – een bestuurder/aandeelhouder die een overdreven interest aanrekent), kunt u deze interestvoeten niet zelf bepalen. De wet bepaalt dat de aangerekende interest marktconform moet zijn.
Wat is een marktconforme interestvoet? Hoe vermijd je als belastingplichtige tijdrovende discussies met de fiscus?
Sinds enkele jaren publiceert de wetgever de interestvoeten die als marktconform beoordeeld wordt voor een rekening-courantschuld of -vordering. Concreet: sinds 2020 is de marktrente gekoppeld aan de zogenaamde ‘MFI-rente’ (rentevoet die door de Belgische monetaire financiële instellingen wordt aangerekend voor leningen van minder dan 1.000.000 euro aan niet-financiële instellingen met een duurtijd van minder dan één jaar). De ‘marktrente’ voor een rekening-courant is gelijk aan de MFI-rente van november van het voorgaande jaar, verhoogd met 2,5%.
Schuld vennootschap aan privé
Heeft uw jouw vennootschap een schuld in rekening-courant aan u? Dan geldt in 2024 volgens de wetgever een marktconforme interest van 8,02%. Dit is een aanzienlijke verhoging ten opzichte van 2023 (toen de interest 5,70% bedroeg). In 2022 was dit 4,07%. Hou er wel rekening mee dat de vennootschap nog 30% roerende voorheffing moet inhouden op deze creditinteresten.
Ook belangrijk: de vennootschap moet de geleende middelen effectief nodig hebben om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden. Een lening met enkel als doel uw vergoeding uit de vennootschap te optimaliseren, is dus niet toegestaan. Tegelijk mogen de uitstaande leningen aan de bedrijfsleiders en aandeelhouders niet meer bedragen dan het eigen vermogen van de vennootschap. Als dit toch zo is, dan vindt er een herkwalificatie naar dividend plaats (waardoor de interest niet langer aftrekbaar is als kost).
Schuld privé aan vennootschap
Hebt u zelf een schuld aan uw vennootschap? Dan geldt ook in dit geval de aanrekening van een marktconforme interest. Deze interestvoet is voor 2024 echter nog niet bekend. De publicatie ervan gebeurt begin 2025. Voor 2023 bedroeg dit tarief 5,43%. Wanneer deze interestvoet zou stijgen naar bijvoorbeeld 8,02%, dan is het interessant om de schuld om te zetten in een schuld met een vaste looptijd. Hierop zijn traditioneel lagere interestvoeten van toepassing.