Blog Post

Interestvoeten rekening-courant voor 2024

  • door Sara Desmidt
  • 18 jul, 2024

Het gebeurt regelmatig dat een bestuurder of aandeelhouder geld leent aan zijn vennootschap. Omgekeerd is het ook mogelijk dat de vennootschap geld aan de betrokken persoon uitleent. Bij een lening van onbepaalde duur spreken we van een rekening-courant.

Bij een vordering via rekening-courant zal op het uitstaande saldo interest verschuldigd zijn, net zoals bij een lening aan een derde partij. Om misbruiken te vermijden (een vennootschap die geen interest aanrekent of – in het omgekeerde geval – een bestuurder/aandeelhouder die een overdreven interest aanrekent), kunt u deze interestvoeten niet zelf bepalen. De wet bepaalt dat de aangerekende interest marktconform moet zijn.

Wat is een marktconforme interestvoet? Hoe vermijd je als belastingplichtige tijdrovende discussies met de fiscus?

Sinds enkele jaren publiceert de wetgever de interestvoeten die als marktconform beoordeeld wordt voor een rekening-courantschuld of -vordering. Concreet: sinds 2020 is de marktrente gekoppeld aan de zogenaamde ‘MFI-rente’ (rentevoet die door de Belgische monetaire financiële instellingen wordt aangerekend voor leningen van minder dan 1.000.000 euro aan niet-financiële instellingen met een duurtijd van minder dan één jaar). De ‘marktrente’ voor een rekening-courant is gelijk aan de MFI-rente van november van het voorgaande jaar, verhoogd met 2,5%.

Hoeveel bedragen deze percentages momenteel?

Schuld vennootschap aan privé

Heeft uw jouw vennootschap een schuld in rekening-courant aan u? Dan geldt in 2024 volgens de wetgever een marktconforme interest van 8,02%. Dit is een aanzienlijke verhoging ten opzichte van 2023 (toen de interest 5,70% bedroeg). In 2022 was dit 4,07%. Hou er wel rekening mee dat de vennootschap nog 30% roerende voorheffing moet inhouden op deze creditinteresten.

Ook belangrijk: de vennootschap moet de geleende middelen effectief nodig hebben om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden. Een lening met enkel als doel uw vergoeding uit de vennootschap te optimaliseren, is dus niet toegestaan. Tegelijk mogen de uitstaande leningen aan de bedrijfsleiders en aandeelhouders niet meer bedragen dan het eigen vermogen van de vennootschap. Als dit toch zo is, dan vindt er een herkwalificatie naar dividend plaats (waardoor de interest niet langer aftrekbaar is als kost).

Schuld privé aan vennootschap

Hebt u zelf een schuld aan uw vennootschap? Dan geldt ook in dit geval de aanrekening van een marktconforme interest. Deze interestvoet is voor 2024 echter nog niet bekend. De publicatie ervan gebeurt begin 2025. Voor 2023 bedroeg dit tarief 5,43%. Wanneer deze interestvoet zou stijgen naar bijvoorbeeld 8,02%, dan is het interessant om de schuld om te zetten in een schuld met een vaste looptijd. Hierop zijn traditioneel lagere interestvoeten van toepassing.

door Sara Desmidt 20 sep, 2024

Uit een onderzoek van SD Worx blijkt dat ongeveer de helft van de Belgische kmo’s bedrijfswagens aanbiedt aan hun medewerkers. Deze voertuigen worden vooral ingezet als functiewagens, voornamelijk voor het bezoeken van klanten. Bedrijven met minder dan drie wagens vormen de meerderheid, maar grotere organisaties hebben er vaak meer. Vooral in Brussel en Wallonië worden bedrijfswagens vaker ingezet voor klantenbezoek.

De kosten voor het beschikbaar stellen van bedrijfswagens zijn de afgelopen drie jaar met gemiddeld 30% gestegen, vooral door hogere leasekosten van elektrische wagens. Ondanks deze inspanningen om het wagenpark milieuvriendelijker te maken, blijft het aandeel elektrische en hybride voertuigen stabiel. Momenteel bestaat 14% van de bedrijfswagens uit elektrische voertuigen en 28% uit hybride, terwijl de meerderheid nog steeds fossiele brandstoffen gebruikt. Kmo's verwachten echter niet dat dit aandeel op korte termijn veel zal toenemen.

door Sara Desmidt 12 sep, 2024
Vanaf 1 januari 2025 wijzigt de quasi-immuniteit van hulppersonen, zoals freelancers en onderaannemers. Wat moet je als ondernemer hierover weten?
door Sara Desmidt 06 sep, 2024
In een onderneming die nieuwe klanten aantrekt, extra omzet genereert en nieuwe medewerkers aanwerft, moet u als werkgever rekening houden met bijkomende verplichtingen. We zetten de belangrijkste actiepunten op een rijtje.
door Sara Desmidt 04 sep, 2024
De Europese Unie zet met de Richtlijn 2023/970 een belangrijke stap in de richting van gelijke verloning voor mannen en vrouwen. Verloningstransparantie en handhavingsmechanismen om de loonkloof te dichten staan centraal. Voor ondernemers betekent dit een aantal nieuwe verplichtingen en kansen binnen het kader van ESG (Environmental, Social, Governance).
door Sara Desmidt 04 sep, 2024
Hoe benut jouw accountant het volledige potentieel van zijn kantoor? Hoe rendabel is elke klant waaraan hij en zijn medewerkers diensten verlenen? Rentabiliteitsrapportages zijn hier een belangrijke tool.
door Sara Desmidt 04 sep, 2024
De CSRD-richtlijn verplicht bedrijven om vanaf 2024 te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Jammer genoeg haalde de Belgische overheid de deadline niet om deze richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.
door Sara Desmidt 04 sep, 2024
Met een correct opgestelde klantenofferte bouw je als ondernemer vertrouwen en transparantie op met je klanten. Een duidelijk document voorkomt immers misverstanden en zorgt voor heldere afspraken. Benieuwd naar enkele praktische tips?
door Sara Desmidt 04 sep, 2024
Een gezonde cashflow is van vitaal belang voor elk bedrijf, ongeacht de grootte of sector. Waarom is cashflow zo belangrijk? En welke voordelen biedt facturatiesoftware?
door Sara Desmidt 18 jul, 2024
Het gebeurt regelmatig dat een bestuurder of aandeelhouder geld leent aan zijn vennootschap. Omgekeerd is het ook mogelijk dat de vennootschap geld aan de betrokken persoon uitleent. Welke interestvoeten gelden in dergelijke situaties?
door Sara Desmidt 16 jul, 2024
ChatGPT is een krachtige tool om efficiënter te werken. Binnen de kmo kunt u de AI-tool op verschillende manieren inzetten.
Show More
Share by: