Blog Post

Cash is king! Hoe kan facturatiesoftware je cashflow verbeteren?

  • door Sara Desmidt
  • 04 sep, 2024

Een gezonde cashflow is van vitaal belang voor elk bedrijf, ongeacht de grootte of sector. Waarom is cashflow zo belangrijk? En welke voordelen biedt facturatiesoftware?

Een gezonde cashflow is van vitaal belang voor elk bedrijf, ongeacht de grootte of sector. Het verbeteren van die geldstroom begint met een slim facturatieproces. Dankzij het gebruik van facturatiesoftware pak je dit proces efficiënt aan. Waarom is cashflow zo belangrijk? En welke voordelen biedt facturatiesoftware?

Het belang van een gezonde cashflow

Elke CFO of boekhouder zal het je bevestigen: cash is king! Een financieel gezonde onderneming heeft voldoende geld in de kassa op het moment dat je het als ondernemer nodig hebt, bijvoorbeeld om rekeningen te betalen, het loon van werknemers uit te betalen en investeringen te doen.

Waarom is een gezonde cashflow zo belangrijk voor een bedrijf? Het zorgt ervoor dat je:

  • rekeningen van leveranciers tijdig betaalt, waardoor je eventuele verwijlintresten, boetes en ontevreden leveranciers vermijdt
  • lonen van werknemers op tijd kunt uitbetalen, wat uiteraard essentieel is om hun motivatie en betrokkenheid op peil te houden
  • kunt investeren in groeiprojecten voor jouw onderneming, met onder meer de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten of het verkennen van nieuwe afzetmarkten
  • voldoende financiële buffers kunt aanleggen voor onvoorziene omstandigheden: tijdens de voorbije coronacrisis bleek een gezonde cashflow voor heel wat bedrijven cruciaal om het hoofd boven water te houden
  • het vertrouwen van nieuwe investeerders te winnen, wat opnieuw tal van mogelijkheden creëert om jouw zaak te laten groeien.

Maak werk van slim facturatieproces

Om voldoende geld in de kassa te krijgen, moet je ervoor zorgen dat het facturatieproces in jouw bedrijf op punt staat. Zijn er bottlenecks - of stel je factureren om een of andere reden voortdurend uit - dan kom je vroeg of laat in de problemen. Door je facturatieproces te verbeteren zorg je ervoor dat er geld in de kassa zit op het moment dat je het nodig hebt.

Door over te stappen naar een digitaal facturatieproces, slaag je er vaak in om sneller, efficiënter en foutloos te factureren. Een investering in slimme facturatiesoftware betaalt zich dubbel en dik terug. Hoe zorgt dergelijke software voor een betere cashflow?

De voordelen van facturatiesoftware

Facturatiesoftware kan op verschillende manieren de cashflow van jouw bedrijf verbeteren:

  • Snellere betalingen: facturatiesoftware kan je helpen om sneller betaald te worden, via het versturen van automatische herinneringen aan klanten voor openstaande facturen, en door eenvoudigere betalingsmethoden aan te bieden.
  • Minder risico op fouten: via facturatiesoftware verminder je het risico op fouten bij het opstellen van facturen en betalingsgegevens, waardoor het aantal betwiste betalingen afneemt en je sneller betaald wordt.
  • Een betere financiële planning: je kan makkelijker bijhouden welke facturen openstaan en wanneer deze betaald moeten worden. Dit helpt je bij het plannen van cashflow en het voorkomen van onverwachte uitgaven.
  • Een doeltreffende rapportering: facturatiesoftware helpt je bij het maken van rapporteringen en analyses van je facturen en betalingen. Zo verzamel je waardevolle info voor het identificeren van patronen en trends in betalingen, waardoor je betere beslissingen kunt nemen over toekomstige uitgaven.
door Sara Desmidt 20 september 2024

Uit een onderzoek van SD Worx blijkt dat ongeveer de helft van de Belgische kmo’s bedrijfswagens aanbiedt aan hun medewerkers. Deze voertuigen worden vooral ingezet als functiewagens, voornamelijk voor het bezoeken van klanten. Bedrijven met minder dan drie wagens vormen de meerderheid, maar grotere organisaties hebben er vaak meer. Vooral in Brussel en Wallonië worden bedrijfswagens vaker ingezet voor klantenbezoek.

De kosten voor het beschikbaar stellen van bedrijfswagens zijn de afgelopen drie jaar met gemiddeld 30% gestegen, vooral door hogere leasekosten van elektrische wagens. Ondanks deze inspanningen om het wagenpark milieuvriendelijker te maken, blijft het aandeel elektrische en hybride voertuigen stabiel. Momenteel bestaat 14% van de bedrijfswagens uit elektrische voertuigen en 28% uit hybride, terwijl de meerderheid nog steeds fossiele brandstoffen gebruikt. Kmo's verwachten echter niet dat dit aandeel op korte termijn veel zal toenemen.

door Sara Desmidt 12 september 2024
Vanaf 1 januari 2025 wijzigt de quasi-immuniteit van hulppersonen, zoals freelancers en onderaannemers. Wat moet je als ondernemer hierover weten?
door Sara Desmidt 6 september 2024
In een onderneming die nieuwe klanten aantrekt, extra omzet genereert en nieuwe medewerkers aanwerft, moet u als werkgever rekening houden met bijkomende verplichtingen. We zetten de belangrijkste actiepunten op een rijtje.
door Sara Desmidt 4 september 2024
De Europese Unie zet met de Richtlijn 2023/970 een belangrijke stap in de richting van gelijke verloning voor mannen en vrouwen. Verloningstransparantie en handhavingsmechanismen om de loonkloof te dichten staan centraal. Voor ondernemers betekent dit een aantal nieuwe verplichtingen en kansen binnen het kader van ESG (Environmental, Social, Governance).
door Sara Desmidt 4 september 2024
Hoe benut jouw accountant het volledige potentieel van zijn kantoor? Hoe rendabel is elke klant waaraan hij en zijn medewerkers diensten verlenen? Rentabiliteitsrapportages zijn hier een belangrijke tool.
door Sara Desmidt 4 september 2024
De CSRD-richtlijn verplicht bedrijven om vanaf 2024 te rapporteren over hun impact op mens en milieu. Jammer genoeg haalde de Belgische overheid de deadline niet om deze richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.
door Sara Desmidt 4 september 2024
Met een correct opgestelde klantenofferte bouw je als ondernemer vertrouwen en transparantie op met je klanten. Een duidelijk document voorkomt immers misverstanden en zorgt voor heldere afspraken. Benieuwd naar enkele praktische tips?
door Sara Desmidt 18 juli 2024
Het gebeurt regelmatig dat een bestuurder of aandeelhouder geld leent aan zijn vennootschap. Omgekeerd is het ook mogelijk dat de vennootschap geld aan de betrokken persoon uitleent. Welke interestvoeten gelden in dergelijke situaties?
door Sara Desmidt 17 juli 2024
Op 1 juli 2024 was een uitbreiding van de inhoudingsplicht voorzien, waarbij u zou moeten nagaan of uw zelfstandig (onder)aannemer onbetaalde sociale bijdragen van meer dan 2.500 euro heeft. Deze maatregel wordt echter uitgesteld naar 2026. Wat houdt deze verplichting precies in?
door Sara Desmidt 16 juli 2024
ChatGPT is een krachtige tool om efficiënter te werken. Binnen de kmo kunt u de AI-tool op verschillende manieren inzetten.
Show More
Share by: